УЧЕНЬ

Будь-яка людина має статус “Учня”. В залежності від якостей особистості Учень може бути різної результативності. Тому, перед тим, як починається будь-яке навчання або будь-який урок, спочатку потрібно зрозуміти який тип Учня перед тобою. Це потрібно, щоб скласти ефективну програму навчання саме для цього конкретного Учня.
При досягенні будь-якої цілі є 3 головні питання:
1) який у вас ресурс?
2) скільки часу ви маєте?
3) як і куди витрачати цей ресурс?

РІВЕНЬ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ УЧНЯ

Рідко буває так, що всі учні в класі однакового рівня та однаково ефективні.

Важливо знати різницю між:
– рівень учня та
– ефективність учня

Рівень учня – це певна кількість засвоєних знань та вмінь.
Ефективність учня – це здатність вивчати та освоювати знання та вміння.

Тобто, якщо учень низького рівня, це зовсім не означає, що він не може дуже швидко наздогнати решту учнів в групі. І навпаки, учень високого рівня може дуже повільно прогресувати далі.  

Для викладча важливо розпізнавати основні типи учнів. Це дає змогу для швидкої, пластичної та спокійної взаємодії з учнем.
Учень може бути чистого типу чи змішаного. 

ТИПИ УЧНІВ ЗА ХАРАКТЕРОМ

1 ПАСАЖИР

Ніколи нічого не робить. Йому не цікаво. Часто відволікає інших. Просто проживає урок, бо так треба.

2 РОЗУМНЕ ЛЕДАЩО

Має хороші здібності, але просто лінь щось робити. Зазвичай має добрий характер. Розслабнеий і часто байдужий. Схильний до легкої насолоди. 

3 "НЕ ЙОГО"

Даний предмет просто не його. Нічого не робить, бо просто воно ніяк йому не заходить. Зазвичай має якусь іншу доволі проявлену схильність. 

4 НЕЙТРАЛЬНИЙ

Не проти щось робити. Лекго включається в процес, виконує потрібні вправи. Легкий в комунікації. Добре себе почуває в навчальному процесі та показує хороші результати. 

5 СТАРАННИЙ

Те ж саме, що й “нетральний”, але підвищення схильність до дисципліни та результативності. Прагне бути кращийм та показувати найвищі результати.

6 ПРИНЦИПОВИЙ

Те ж саме, що й странний, але бореться за свою оцінку до кінця. Періодично вступає у діалоги “А чому мені така оцінка?” “А як ще можна покращити?”

7 ТАЛАНТ

Обдарований учень, який все робить закритими очима. Захоплює своєю легкістю у досягнені результатів. Часто потребує дисципліни. Коли включається в процес, то просто потрібно відійти в сторону і спостерігати. 

ТИПИ УЧНІВ ЗА МЕТОДОМ

1 ХАОТИЧНИЙ

Вчить все підряд. Без системи. Без індикаторів. Сьогодні одне, завтра друге. Граматика та слова також засвоюються хаотично, а отже завжди присутня велика кількість помилок. 

2 ШУКАЧ ТЕХНІК

Постійно змінює вправи і методи, шукаючи ідеального варіанту.  Пробує розібратись, але не може бути системним довго і йде далі. Ніколи не зупиняється і не поглиблює одну. А тому не має резкльтату.

3 СИСТЕМАТИЧНИЙ

Вибрав техніку і робить одне і те саме, прокачуючи глибину навички. Не дуже потребує додаткового нагляду чи мотивації.

4 НЕЙТРАЛЬНИЙ

Прагне або непроти розвитку. Готовий робите те, що йому кажуть, але відсутня сильна дисципліна та самовмонитовавість. Потребує наставника, але буде странно все виконувати, допоки його хтось контролює.

5 МЕТОДИСТ

Робить все чітко за методою. Має тенденцію покращувати методику, підлаштовувати під себе. Проявляє творчість задля більшої ефективності. Може і бажає ділитись методами з іншими.